Η σύντομη ομιλία του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου, προς το εκκλησίασμα την Κυριακή του Σπορέα, στον Καθεδρικό Ναό της Ανάστασης του Χριστού, στα Τίρανα, αναφέρθηκε στο Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας. Στην ουσία αποτελεί μια προτροπή, υπενθύμιση προς τους πιστούς Ορθοδόξου ώστε να συλλαμβάνουν και γίνουν μέτοχοι καλών έργων. Έργων αγάπης που θα μεταφέρουν έμπρακτα την ελπίδα του Θεού σε καιρούς μεγάλης δοκιμασίας και αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών. Ο λόγος είναι συγκλονιστικός, όπως εξ άλλου μοναδικά εκείνος γνωρίζει να ενεργοποιεί το ποίμνιο του, δίνοντας μάλιστα  το προσωπικό του ανυπέρβλητο παράδειγμα, για το πώς μπορούμε να γίνουμε εργάτες του καλού ώστε να είμαστε συνεπείς και προς το Λόγο του Ευαγγελίου.

Μάλιστα κάλεσε τους πιστούς ώστε για όλο το επόμενο διάστημα να έχουν ως κεντρικό σύνθημα της πνευματικής του ζωής και δραστηριοποίησης ακριβώς αυτή την συμβουλή που ο Απόστολος δίνει στον μαθητή του, Τίτο.

Στη συνέχεια το κείμενο της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.  

« Η επιστολή προς τον αγαπημένο του μαθητή Τίτο, η Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, τελειώνει μ’ αυτή την προτροπή που ακούσαμε σήμερα:

«…μανθανέτωσαν δε και οι ημέτεροι καλών έργων προΐστασθαι εις τα αναγκαίας χρείας, ίνα μη ώσιν άκαρποι…» (Ας μαθαίνουν και οι δικοί μας να είναι πρωτοπόροι καλών έργων εις επείγουσας ανάγκας, δια νη μην είναι άκαρποι) (Προς Τίτο, 14).

Είναι και η αρχή της περικοπής την οποία διαβάσαμε, πάλι στο ίδιο σύνθημα: Στην ανάγκη όλοι οι Χριστιανοί να φροντίζουν στα καλά έργα.

Και στην εποχή μας υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες.

Αλλά η τάση που υπάρχει είναι να περιγράφουμε τις ανάγκες, να στενοχωρούμαστε για τις ανάγκες, να παραπονούμεθα για τις ανάγκες … Ενώ η σωστή αντιμετώπιση είναι να παίρνουμε πρωτοβουλίες, «…να προϊστάμεθα καλών έργων».

Όχι απλά να κάνουμε προσωπικά, αλλά να προϊστάμεθα σε καλά έργα.

Αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για εκείνους που έχουν σπουδαίες θέσεις.

Τελικά όλοι έχουμε σπουδαίες θέσεις μέσα στη ζωή μας.

Η παρουσία μας στην οικογένεια είναι πάρα πολύ σπουδαία.

Όλων. Όχι μόνο των γονέων, αλλά και των παιδιών. Όλοι, λοιπόν πρέπει να παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Είτε είναι στο οικογενειακό περιβάλλον. Είναι μετά το εργασιακό περιβάλλον.

Δεν είναι μόνο τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η πολιτεία. Αλλά και σ’ αυτά έχουμε κάποιο λόγο…

Το σύνθημα, λοιπόν, που μας δίνει ο Απόστολος, καθώς αποχαιρετά τον αγαπημένο του μαθητή, είναι:

Μάθε αν θέλει η ζωή σου να είναι γεμάτη καρπούς να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες!

Όχι απλώς εκφράζοντας κάποιες ιδέες, αλλά πραγματοποιώντας συγκεκριμένα καλά έργα.

Ας σκεφτούμε τη σημερινή μέρα και την επόμενη εβδομάδα και ας προγραμματίσουμε λίγο, μερικές συγκεκριμένες προσπάθειες:

Τι πρέπει να κάνουμε για να μεταφέρουμε την αγάπη και την ελπίδα του Θεού στα περιβάλλοντα μας;

Υπάρχει πάρα πολύς πόνος στην κοινωνία μας.

Χρειάζεται περισσότερη στοργή. Περισσότερες πρωτοβουλίες.

Αυτή είναι η δική μας αντίσταση στην παρακμή.

Καλή δύναμη λοιπόν και στην προσπάθεια αυτή την εβδομάδα!».