Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στα Τίρανα στις 5-6 Οκτωβρίου για τη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στο έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας και του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο στις 5 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αλβανία σε πολλούς τομείς, χαρακτηρίζοντάς την ως “κινούμενη άμμο”. Όπως είπε, η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη μεταβατική φάση μετά από 32 χρόνια αυταρχικού καθεστώτος.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε το πολυδιάστατο έργο του Αρχιεπισκόπου τα τελευταία 32 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Εκκλησίας και την πνευματική στήριξη του ποιμνίου, χαρακτηρίζοντάς τον ως γνήσιο και σημαντικό εκφραστή της κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς των δύο λαών.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Πολιτεία στηρίζει απόλυτα το έργο του και θα συνεχίσει να τον στηρίζει, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει ανιδιοτελώς στο ποίμνιό του.

Η επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ήταν η τρίτη από κυβερνητικό αξιωματούχο μέσα σε λίγες ημέρες, μετά τις επισκέψεις των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών, γεγονός που αναδεικνύει το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για τα εκκλησιαστικά δρώμενα στην Αλβανία.