Με λόγια απ’ την περικοπή του Αποστόλου της ημέρας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, αναφέρθηκε σε μια καινούργια περίεργη όπως τη χαρακτήρισε, εκστρατεία επιθετικότητας κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Αφενός για να υπενθυμίσει ότι ποτέ δεν έλειψε ο πόλεμος κατά των ευσεβών ανθρώπων της αλήθειας, κι αφετέρου για να τους υποδείξει ότι δεν πρέπει να κατορθώσουν τα κέντρα και τα πρόσωπα αυτά που πολεμούν την Εκκλησία να διαταράξουν την ειρήνη των πιστών. Ωστόσο όμως και να μην κάμψουν το θάρρος τους στην ομολογία της αλήθειας του Χριστού.

Κι ενώ με ρεαλισμό αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα δεν θα πρέπει να αλλοιωθούν και να απωλέσουν τα χαρακτηριστικά της συγχωρητικότητας, της πραότητας, της κατανόησης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ωστόσο παροτρύνει γι άλλη μια φορά σε περισσότερο θάρρος για αντίσταση απέναντι στο ψέμα και την απάτη.

Στη συνέχεια ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

«Τον τελευταίο καιρό εξ αφορμής διαφόρων θεμάτων ξανάρχισαν και πάλι ν ακούγονται μερικά πράγματα περίεργα για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Και μερικές φορές αυτά δημιουργούν μια στενοχώρια σε μερικούς από μας.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να θυμόμαστε πάλι αυτή τη φράση του Αποστόλου Παύλου που ακούσαμε σήμερα. Είναι το κλειδί το οποίο μας βοηθά πάντα να είμαστε στην περιοχή της ειρήνης.

Ο Απόστολος απευθυνόμενος στον αγαπημένο του μαθητή Τιμόθεο, του υπενθυμίζει τις πολλές δυσκολίες αλλά και τους διωγμούς τους οποίους υπέφερε. Όχι μόνο σε μια πόλη αλλά και στην Αντιόχεια, και στα Λύστρα και στο Ικόνιο.

Και υπογραμμίζει κάτι γενικότερο. Ότι «… και πάντες δε οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ…», θα περίμενε κανείς να ακούσει θα έχουν επαίνους πολλούς στη ζωή τους.

Αλλά η φράση του Αποστόλου είναι: διωχθήσονται.

Είναι χαρακτηριστικές οι λέξεις: πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ, αυτοί που θέλουν να υπακούσουν στο λόγο του Θεού, να ζήσουν με συγχωρητικότητα, με επιείκεια, με κατανόηση, όχι πάντοτε, υπάρχουν όμως πολλές φορές που θ’ αντιμετωπιστούν εχθρικά από ορισμένους άλλους.

Διότι υπάρχουν πάντοτε, – το συμπληρώνει ο Απόστολος,- «πονηροί δε άνθρωποι και γόητες», «πλανώντες και πλανώμενοι». Οι οποίοι θα θελήσουν να τους υποτιμήσουν, να τους βρίσουν, να τους πετάξουν λάσπη.

Δεν είμαστε σ’ ένα κόσμο όπως φανταζόμαστε πολλές φορές, δίκαιο.

Η αδικία και το ψέμα πολύ συχνά διαδίδονται στην κοινωνία μας. Και πολλές φορές θέλουν και να επιβληθούν.

Κατ αρχήν δε πρέπει να μας κάνει πολύ εντύπωση αυτό. Οι Χριστιανοί είμαστε ρεαλιστές. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα, αλλά δεν μας αλλάζουν αυτά τα πράγματα, ότι μας αλλάζουν την προσπάθεια μας να ζούμε ευσεβώς εν Χριστώ.

Καμιά φορά έρχονται όλα αυτά τα πράγματα από πλευρά που δεν το φανταζόμαστε. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό.

Πάντα προσβλέποντας στο πρόσωπο του Χριστού μας και των Αποστόλων που μετέφεραν το μήνυμα Του σε όλη τη Γη.

Ας διατηρούμε πάντοτε την ειρήνη μας, το θάρρος και την αντοχή μας να συνεχίσουμε να ζούμε όπως Εκείνος θέλει, ανεξάρτητα από την παρουσία και πολλών άλλων ανθρώπων που ξέρουμε ότι θα ήθελαν να υπονομεύσουν την πορεία μας.

Υπάρχουν πολλοί που πολλές φορές λένε: Καλά, γιατί σχολιάζετε αυτά τα πράγματα; Μην τους δίνετε σημασία…

Κοιτάξτε. Το παράδειγμα που μας έχει αφήσει ο Απόστολος Παύλος δεν μας λέει κάτι τέτοιο.

Βεβαίως δεν θα τους δώσουμε σημασία για να επηρεάσουν τη ζωή μας, αλλά στην κατάλληλη στιγμή θα πούμε: Ακούστε, αυτό είναι ψέμα και αυτό είναι απάτη.

Δεν είμαστε οι φοβισμένοι εκείνου τύποι που αμέσως θα σκύβουμε το κεφάλι μας.

Η αλήθεια, η αλήθεια του Χριστού είναι πάνω απ’ όλα.

Κι Εκείνος μας δίνει τη δύναμη και την αντοχή για να καταθέσουμε αυτή την αλήθεια όσο μπορούμε πιο ψύχραιμα, με περισσότερη σαφήνεια και καθαρότητα.

Άνθρωποι αλήθειας και θάρρους, αυτοί είναι οι Ορθόδοξοι…»