Σαν σήμερα, της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, το 1998, 25 χρόνια πριν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, εγκαινίαζε στο Αργυρόκαστρο την έναρξη λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός». Εκ τότε χάρη της δικής του μέριμνας και συνεχούς υποστήριξης συνεχίζει αδιάκοπα τη λειτουργία του. Το Λύκειο έχοντας παράλληλα και το Οικοτροφείο για τους μαθητές του καθ όλη αυτή την περίοδο έχει προσφέρει στήριξη και δεκάδες νέους από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Ειδικά δε για παιδιά από απομακρυσμένα κι απομονωμένα χωριά, δεδομένων και των συνθηκών υποδομών τα προηγούμενα χρόνια έχει προσφέρει ευκαιρίες εκπαιδεύσεως διευκολύνοντας τις οικογένειες.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει την πρόκληση της μειώσεως του πληθυσμού στις περιοχές αναφοράς και κατά συνέπεια φιλοξενεί μικρότερο αριθμό μαθητών. Παρ’ όλα αυτά έχοντας την στήριξη του Αρχιεπισκόπου και με τη συνεχή παρακολούθηση του οικείου Μητροπολίτη κ. Δημητρίου συνεχίζει την λειτουργία και προσφορά του στην τοπική εκκλησιαστική κοινότητα.
Σήμερα στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Αργυρόκαστρο τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προεξάχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου καθώς και η Ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών των εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης». Λειτουργία τελέστηκε και στο Εκκλησάκι του Εκκλησιαστικού Λυκείου που τιμάται στον Τίμιο Σταυρό.
Σε συνάντηση με τους μαθητές, το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό χαιρέτησαν ο Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Στ. Κότης καθώς κι ο υπεύθυνος του Οικοτροφείου π. Νεκτάριος.
Μαζί με τις αναμνήσεις απ’ την πρώτη ημέρα έναρξης του Σχολείου, την πορεία του, τους συνεργάτες που συνέδραμαν στην εξέλιξη του, την συνέχεια των αποφοίτων κ.α., εκφράστηκαν ευχαριστίες για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο που το ίδρυσε και με την καθημερινή του έμπρακτη αγάπη φροντίζει τη διαιώνιση της λειτουργίας του.
Ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος παρότρυνε όπως και στο εκκλησίασμα, όλους και ειδικά τους νέους, να στηρίζουν την προσπάθεια τους στη δύναμη του Τιμίου Σταυρού. Να τους καθοδηγεί σε όλα τους τα βήματα και να μην αποχωρίζονται το σύμβολο του Σταυρού που συν τις άλλοις σε καιρούς δύσκολους είναι και ομολογία πίστεως και ταυτότητας. Θύμισε δε την θεολογική σκέψη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ότι στο Σταυρό είναι η Ανάσταση, όχι μετά το Σταυρό…