Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος έχει αναλάβει, όπως έκανε ανέκαθεν, έναν ρόλο ειρηνοποιού σε σχέση με την εκκλησιαστική κρίση που έχει προκύψει στην Ουκρανία.

Το βάθος που έχει προσλάβει η αντιπαράθεση της Εκκλησίας της Αλβανίας με το Φανάρι (ή τουλάχιστον όσους εμφανίζονται ως αυτόκλητοι «Ηρακλείς» του Οικουμενικού Θρόνου) σχετικά με τους διεξαγόμενους θρησκευτικούς διωγμούς στην Ουκρανία καταδεικνύει η τελευταία ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου (Γιαννουλάτου) και της περί αυτόν ιεραρχίας.

Η Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας προέβη σε διάψευση των όσων έγραψαν πρόσωπα που έχουν περιβληθεί με την τιμή του «Άρχοντος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σχετικά με τη στάση της Εκκλησίας της Αλβανίας στο Ουκρανικό.

Κατά τα τελευταία χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος έχει αναλάβει, όπως έκανε ανέκαθεν, έναν ρόλο ειρηνοποιού σε σχέση με την εκκλησιαστική κρίση που έχει προκύψει στην Ουκρανία. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει ανθρώπους οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο υπερασπιστή  και κόλακα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με αποτέλεσμα τη στοχοποίηση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας με μεθόδους που θυμίζουν μια κοσμική «δολοφονία χαρακτήρα».

Με επίσημη ανακοίνωσή της, η Εκκλησία της Αλβανίας έδωσε συνολική απάντηση σε παρόμοια δημοσιεύματα, τα οποία θεωρεί ως συκοφαντικά, καθώς κάνουν χρήση συνωμοσιολογικών fake news, προκειμένου να διαβάλουν όποιον (ακόμη  και αν έχει το κύρος και την ιστορία του Αλβανίας Αναστασίου) εργάζεται και για την αποτροπή θρησκευτικών διώξεων πιστών και κληρικών. Το τελευταίο είναι όχι μόνο εκκλησιαστικό ποιμαντικό καθήκον κάθε ιεράρχη, αλλά ακόμη και δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη, φαίνεται, όμως, ότι στον ορθόδοξο κόσμο προκαλεί προσπάθειες φίμωσης μέσω συκοφάντησης. Τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση είναι χαρακτηριστικά για τον εκφυλισμό του διαλόγου και της συνοδικότητας στον ορθόδοξο κόσμο, στα οποία κατά τα άλλα όλοι ομνύουν.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας:

ΜΕ ΔΟΛΙΑ ΨΕΜΑΤΑ ΥΦΑΙΝΟΥΝ ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ
Ο αγιογράφος Ηλίας Δαμιανάκης, Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πριν από ένα μήνα σε μία ανάρτησή του με τίτλο «στῶμεν καλῶς, στῶμεν μετὰ φόβου Θεοῦ» δεν δίστασε να κυκλοφορήσει ένα επαίσχυντο ψέμα δηλώνοντας ότι: Κατά την ανασύσταση της Ορθόδοξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας με προσπάθειες διεθνών ολιγαρχών ανεγέρθηκαν ή αποκαταστάθηκαν πάνω από 250 εκκλησίες  (While the efforts of international oligarchs with vested interests have contributed to the rebuilding or restoration of over 250 churches…). Πρόκειται ξεκάθαρα για  πρωτάκουστη και επικίνδυνη  παραπληροφόρηση. Η διάψευση ακολούθησε υπεύθυνα από το Γραφείο Τύπου της Εκκλησίας της Αλβανίας στις 30 Αυγούστου 2023 με την παράθεση επισήμων στοιχείων, που ήδη έχουν δημοσιευθεί από καιρό. Παρά ταύτα, ο συγκεκριμένος κύριος δεν παραδέχτηκε ότι σκόρπισε fake news για να υποστηρίξει το κακόβουλο μύθευμα ότι η Εκκλησία της Αλβανίας  είναι υπό Ρωσική επήρεια και ουδόλως ζήτησε συγγνώμη. Αντίθετα με νέα ανάρτησή του προσπαθεί να πείσει ότι η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας οφείλεται τάχα σε λάθος μετάφραση του όρου «international oligarchs». Ενώ, τα συμφραζόμενα του όρου αυτού ήταν η αναφορά στη  Ρωσική Εκκλησία, προκειμένου να υφανθεί περαιτέρω ο μύθος πως «η Εκκλησία της Αλβανίας τελεί υπό την επίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας». Και ο αριθμός των 250 εκκλησιών δεν γράφεται διαφορετικά στα δικά του Αγγλικά από τα Αλβανικά και τα Ελληνικά. Στη συνέχεια, παραδίδει μαθήματα Πατρολογίας, τονίζοντας τη σημασία της αλήθειας, που ο ίδιος, όμως, καταπάτησε. Με παράδοξο θράσος σε επόμενη  δημοσίευσή του συνεχίζει να μαλώνει την Ιερά Σύνοδο και να δίνει πρόσθετες οδηγίες.
Τα επιπόλαια αυτά κείμενα  αμέσως δημοσιεύτηκαν στα Ελληνικά στον διαδικτυακό τόπο «Φως Φαναρίου» από έτερο Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ένας τρίτος νεόκοπος Άρχων  που υπηρετεί σε διαχριστιανικό συμβούλιο στη Γερμανία,  σπεύδει να σχολιάζει, να προσβάλλει ακόμα και να υβρίζει.
Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό. Ορισμένοι, κατά τη γνωστή έκφραση,  «καβάλησαν το καλάμι»- τούς περιέβαλαν τον αρχοντικό μανδύα και έχουν εξελιχθεί σε επιθεωρητές, εισαγγελείς και κριτές των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ελέγχουν, ειρωνεύονται, υβρίζουν θεσμούς, προσωπικότητες, Συνόδους Εκκλησιών, χωρίς ίχνος σεβασμού προς  εκκλησιαστικά αξιώματα, ακαδημαϊκό κύρος, προσφορά στην Εκκλησία και την κοινωνία.
Ο τρόπος που στοχοποιούν εκείνους που έχουν μία διαφορετική θέση για το σοβαρό εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας δεν συνάδει με το ορθόδοξο ήθος ούτε με τη στοιχειώδη δεοντολογία οιουδήποτε διαλόγου Η νέα εκκλησιαστική αυτή τακτική είναι άμεσος ανάγκη να σταματήσει.
Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας δεν τελεί υπό την επήρεια της Ρωσικής ή άλλης Εκκλησίας και δεν δέχεται κανενός είδους εξωτερική κηδεμονία. Ούτε βεβαίως ανέχεται υποδείξεις και μαθήματα από αναρμόδιους ελεγκτές μέλη άλλων τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Αρκείται να εμπνέεται από το Ευαγγέλιο και να ενεργεί σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση.
Τίρανα 11 Σεπτεμβρίου 2023
Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Πηγή: https://kosmodromio.gr/2023/09/12/austhrh-apanthsh-ths-ekklhsias-ths-al/