Ευκαιρία για να αναφερθεί και επισημανθεί ιδιαίτερα μία πτυχή του πολυσχιδούς έργου κοινωνικής προσφοράς και προόδου που συντελείται απ’ την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία, με εμπνευστή κι αρωγό τον Προκαθήμενο της, Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Είναι τόσα όσα από καλή πρόθεση και κυρίως συνέπεια στην πραγματική αλήθεια αναφέρονται, για όσα συντελούνται επί τριακονταετίας και πλέον στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας προς αναγέννηση της από θεμέλιο ερημωθείσας Ορθοδοξίας με την θυσιαστική ιεραποστολική δραστηριότητα του. Το πιο ουσιαστικό όμως είναι τόσο δύσκολο να περιγραφεί.
Διότι δεν προσδιορίζεται από αριθμητική μεγέθη και στατιστικά στοιχεία.
Είναι η προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην αναγέννηση της κοινωνίας της χώρας και που τη διαπερνά εγκάρσια.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σε όποια αποστολή και υποχρέωση ανέλαβε ξαφνιάζει με την πρωτοτυπία των ενεργειών του.
Η ίδρυση, στήριξη και καθημερινή μέριμνα για το Ίδρυμα Παιδείας «Πνοή Αγάπης» ωστόσο είναι όντως κίνηση προς το αντίθετο ρεύμα.
Με αποτελέσματα θαυμαστά.
Διότι ένα θαύμα βιώνει η Ορθόδοξη κοινότητα στην Αλβανία το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος προσδιορίζει ως Δώρο Θεού. Και για τη δωρεά αυτή κάθε πιστό μέλος της Εκκλησίας οφείλει την βαθιά ευγνωμοσύνη με ταπεινότητα και υπακοή στο θέλημα Του!
Πλέον των 3 000 νηπίων, μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, νέων και νεανίδων λυκείου σήμερα προσήλθαν για πρώτη φορά ένα μέρος τους, και άλλοι για να συνεχίσουν, στις σχολικές μονάδες του Πνοή Αγάπης. Στα Τίρανα, το Δυρράχιο, την Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα. Και σε νηπιαγωγεία με ακόμη πιο ενδιαφέρουσα γεωγραφική διασπορά.
Σε κτιριακές εγκαταστάσεις που πληρούν υψηλές προδιαγραφές. Με καθηγητές που έχουν επίγνωση της αποστολής τους και υπό με εμπνευστή το κίνητρο του Ιδρυτή κι ευεργέτη Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ότι διαμορφώνουν την κοινωνία του μέλλοντος. Εφαρμόζοντας πρωτοποριακές παιδαγωγικές μεθόδους και προγράμματα κατάρτισης που συνδυάζουν κατά την εντολή του διαθέτη την εγκυκλοπαιδική γνώση με την πνευματική ανύψωση.
Αυτά συντελούνται στο Ίδρυμα Πνοή Αγάπης επί 20 χρόνια τώρα, σαν μια ευλογία που επεκτείνεται στο κοινωνικό σύνολο.
Διότι είναι πλέον δεκάδες κι εκατοντάδες οι νέοι και νεανίδες που έχουν αποφοιτήσει απ’ το εκπαιδευτικό και πνευματικό αυτό εργαστήρι και λειτουργούν το ρόλο της ζύμωσης που διδάχτηκαν για μια κοινωνία αγάπης. Μια κοινωνία που αγαπά τον Μεγάλο της Ευεργέτη, τον Κύριο και Θεό του παντός!
Αυτό είναι το Ίδρυμα Πνοή Αγάπης: με τρία δημοτικά, τρία γυμνάσια, πέντε λύκεια και τόσες άλλες παράλληλες δραστηριότητες. Με πλέον των είκοσι νηπιαγωγείων.
Μια οικογένεια που εμπνέεται και αποπνέει αγάπη.
Διότι με περισσή αγάπη το περιβάλει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος που έχει λόγους πολλούς να καμαρώνει το δημιούργημα του.
Σε μια χώρα που οι πολίτες της επικαλούνται ακριβώς την ανάγκη για καλύτερη παιδεία για τα παιδιά τους ως αφορμή να φύγουν απ’ αυτή σε μόνιμη μετανάστευση, εκείνος δείχνει το δρόμο της αντίστασης.
Σε μια περιοχή όπου πλουσιοπάροχα στηρίζονται προγράμματα εμπέδωσης μουσουλμανικών πεποιθήσεων και προτύπων, εκείνος διαπνέει το Φως του Χριστού!
Κι ενώ η Εκκλησία δεν έχει σχεδόν κανένα πόρο ακόμη και για τα στοιχειώδη για την καθημερινή της λειτουργία και συντήρηση, εκείνος τολμά να εξασφαλίσει την εύρυθμη άνετη δραστηριότητα τόσων εκπαιδευτηρίων…
Εάν αυτό δεν είναι θαύμα – δώρο Θεού, τότε τι είναι;